Мања слова Већа слова РСС

1. ЕФФЕЦТОР

Акроним

Свеобухватни  интероперабилни оквир за поморску ситуациону слику приликом стратешких и тактичких операција (Ан Енд то енд Интероперабилитy Фрамеwорк Фор МаритимЕ Ситуатионал Аwаренесс ат СтратегиЦ анд ТацТицал ОпеРатионс –ЕФФЕЦТОР)

Број пројекта 883374

Тема пројекта

Показивање примијењених рјешења за побољшање граничне и спољне безбједности

Трајање пројекта

18 мјесеци, почев од 1.октобра, 2020.године

Партнери

Укупан број партнера у конзорцијуму је 16 (индустријски и технички партнери, академске институције и крајњи корисници)

Резиме пројекта

Пројекат ЕФФЕЦТОР има за циљ да поспјеши поморски надзор и да унаприједи сарадњу између заинтересованих страна путем имплементације Оквира интероперабилности и фузијом повезаних податка и аналитичких услуга у домену поморског надзора и граничне сигурности, што ће омогућити брже откривање нових догађаја, боље информисање доносиоца одлука, постизање заједничког разумијевања као и предузимања прекограничних акција. Пројекат ЕФФЕЦТОР ће пружити могућност пуног системског поморског надзора и размјену података на тактичком и стратешком нивоу, увођењем примјењених рјешења за побољшање спољне сигурности и граница, укључујући имплементацију вишеслојне платформе података у складу са ЦИСЕ-ом, усвајањем стандарда интероперабилности за обраду података и система у поморском окружењу и демонстрацијом нових концепата и алата за семантичко представљање, фузију података и аналитику на локалном, регионалном и међународном нивоу. 

Wеб страница пројекта и социјалне мреже

хттпс://www.еффецтор-пројецт.еу/

хттпс://тwиттер.цом/еффецтор_х2020

хттпс://www.линкедин.цом/цомпанy/68868072

 

2. еПИцентер

Акроним

Побољшани приступ у транспорту роба компатибилан са физичким интернетом и еколошким принципима (Енханцед Пхyсицал Интернет-Цомпатибле Еартх-фриеНдлy фреигхт Транспортатион ансwер еПИцентер)

Број пројекта 861584

Тема пројекта

Повећање ефикасности у интегрисаном мултимодалном транспорту, транспортним системима са ниском емисијом штетних гасова и логистици посредством међународне сарадње партнерских институција (енг. МГ-2-9-2019 оф Х2020 Мобилитy фор Гроwтх “ИнЦо Флагсхип он Интегратед мултимодал, лоw-емиссион фреигхт транспорт сyстемс анд логистицс”)

Трајање пројекта

42 мјесеца, почев од 1.јуна 2020.године

Партнери

Укупан број партнера у конзорцијуму је 33 (индустријски и технички партнери, академске институције и крајњи корисници) из 15 земаља

Резиме пројекта

Циљ пројекта је да се креира интероперабилно окружење засновано на цлоуд-у са проширеним софтверским и рјешењима на бази вјештачке интелигенције адаптираним за крајње кориснике, уз подршку учесника у глобалном прометном ланцу. Пројекат ће разматрати потребе модерних потрошача за јефтинијим и бржим транспортом робе, са увођењем транспортних иновација као што су хyперлооп, аутономни/роботски системи (Т-поди), најсавременије технологије и технолошке иницијативе типа блоцкцхаин, повећана дигитализација у транспорту, јединствени прозор (сингле wиндоw), ЕГНОС прецизно позиционирање, и Програм за посматрање земље – ЦОПЕРНИЦУС. Такође, циљ пројекта је убрзати увођење физичког интернета (Псyсицал Интернет), од којег ће имати користи периферни региони и земље у развоју. Планирано је и да се уведу методе за лакши начин доласка бродова у луке чиме ће се смањити гужве и редови чекања.

Wеб страница пројекта и социјалне мреже

хттпс://епицентерпројецт.еу/

хттпс://www.линкедин.цом/цомпанy/епицентер-еу

хттпс://тwиттер.цом/епицентер_еу

 

3.       РЕСПОНД-А

Акроним

Наредна генерација савремене опреме и стратегија управљања критичним мисијама за прву линију реаговања (Неxт-генератион еqуипмент тоолс анд миссион-цритицал стратегиес фор Фирст Респондерс РЕСПОНД-А)

Број пројекта 883371

Тема пројекта

Показивање примијењених рјешења за побољшање граничне и спољне безбједности

Трајање пројекта

36 мјесеци, почев од 1.јуна, 2020.године

Партнери

Укупан број партнера у конзорцијуму је 34 (индустријски и технички партнери, академске институције и крајњи корисници) из 12 земаља

Резиме пројекта

Евидентна је све већа потреба организација/институција на првој линији реаговања (фирст респондерс - ФР) да уведу поуздане и ефикасне системе за управљање информацијама који омогућавају већу свјесност о ситуацији и бољу заједничку оперативну слику. Да би пратио савремене трендове, пројекат РЕСПОНД-А има за циљ развој рјешења за кориснике, уз коришћење 5Г бежичне комуникације, проширене и виртуалне стварности, аутономног робота и беспилотних летилица у  координацији, интелигентних сензора за ношење и паметно надгледање, геовизуелне аналитике и обимне анализе података, чиме се обезбјеђује пасивна и активна локализација и праћење. У ту сврху РЕСПОНД-А предвиђа обуке за корисничке организације ради упознавања с технолошким исходима пројекта и њихових перформанси и ефикасности у класификованим објектима за обуку пројектних партнера са хидрометеоролошким, геофизичким и технолошким сценаријима катастрофе.

Wеб страница пројекта и социјалне мреже

хттпс://респонд-а-пројецт.еу/

хттпс://тwиттер.цом/респонд_а

хттпс://www.линкедин.цом/ин/респонд-а-пројецт-2938381б3/  

 

4.      АНДРОМЕДА 

Акроним

Побољшано заједничко окружење за размјену информација за системе граничне команде, контроле и координације (Ан ЕнхаНцеД Цоммон ИнфоРматиОн Схаринг ЕнвиронМент фор БордЕр ЦомманД, Цонтрол анд ЦоординАтион Сyстемс – АНДРОМЕДА)

Тема пројекта

Показивање примијењених рјешења за побољшање граничне и спољне безбједности

Трајање пројекта

18 мјесеци, почев од 1.септембра 2019.године

Партнери

Укупан број партнера у конзорцијуму је 19 (индустријски и технички партнери, академске институције и крајњи корисници) из земаља

Резиме пројекта

Циљ пројекта је да откључа пуни потенцијал концепта ЦИСЕ, валидацијом током дугог временског периода ЦИСЕ компатибилних система за команду, контролу и координацију из неколико обалних и пограничних агенција. Истовремено се предвиђа даље унапређење, потврђивање и демонстрација ЦИСЕ-а проширивањем његовог обима за копнене границе и прилагођавањем релевантних Ц2 рјешења и пратец́их услуга. То ц́е се постиц́и ширењем ЦИСЕ модела података заснованим на случајевима и захтјевима коришц́ења и прилагођавањем врхунских командно-контролних система за потпуно усаглашавање са побољшаним моделом и обрасцима размјене порука ЦИСЕ.

Wеб страница пројекта и социјалне мреже

хттпс://www.андромеда-пројецт.еу/индеx.хтмл

хттпс://тwиттер.цом/андромеда_х2020?с=20

хттпс://www.линкедин.цом/ин/андромеда-хоризон2020-пројецт

 

5.       ЦОМПАСС2020

Акроним

Координација поморских средстава за стални и системски надзор (Цоординатион Оф Маритиме ассетс фор Персистент Анд Сyстематиц Сурвеилланце — ‘ЦОМПАСС2020)

Тема пројекта

Показивање примијењених рјешења за побољшање граничне и спољне безбједности

Трајање пројекта

18 мјесеци, почев од 1.маја, 2019.године

Партнери

Укупан број партнера у конзорцијуму је 14 (индустријски и технички партнери, академске институције и крајњи корисници) из земаља

Резиме пројекта

Да би се одговорило на разне изазове у оквиру поморске сигурности, покренут је пројекат ЦОМПАСС2020 који има за циљ да прикаже комбиновану употребу и несметану координацију посаде и беспилотних средстава како би се постигла вец́а покривеност, бољи квалитет информација и крац́е вријеме одзива у операцијама поморског надзора. Рјешење ће се заснивати на концепту операција који користи више ваздушних и подводних беспилотних возила са побољшаним способностима и подржац́е их централни, интероперабилни мисијски систем (МС) који омогуц́ава рад ових платформи. Главни циљ пројекта ЦОМПАСС2020 је показати оперативно рјешење за обезбеђивање константног надзора, побољшавајући поморску слику за поморске власти и тако повец́ати економичност, доступност и поузданост.

Wеб страница пројекта и социјалне мреже

хттпс://www.цомпасс2020-пројецт.еу/

хттпс://www.линкедин.цом/гроупс/13744501/


ЕУРЕКА

Акроним

Јадранско-јонски заједнички приступ за развој и хармонизацију поступака и прописа у области сигурности пловидбе (енг. Адриатиц-Иониан јоинт аппроацх фор девелопмент анд хармонизатион оф процедурес анд регулатионс ин тхе фиелд оф навигатион сафетy)

Број пројекта 1212

Тема пројекта

Повезивање (Јадранско-јонског) региона; повећавање капацитета за интегрисани транспорт, услуге превоза, као и мултимодалност у Јадранско-јонском региону

Трајање пројекта

30 мјесеци, почев од 1. децембра 2020. године

Партнери

Укупан број партнера на пројекту је 8 (Министарство мора, промета и инфраструктуре Хрватске; Министарство инфраструктуре и транспорта – Обална стража Италије; Министарство инфраструктуре - Словеначка поморска администрација; Министарство инфраструктуре и енергетике Албаније; Управа поморске сигурности и управљања лукама Црне Горе; Министарство поморства и острвских питања – Грчка обална стража; Свеучилиште у Ријеци – Поморски факултет и Поморски факултет Котор - Универзитет Црне Горе) + 1 (придружени партнер, Министарство комуникација и промета Босне и Херцеговине).

Резиме пројекта

Свеукупни циљ ЕУРЕКА пројекта је унапређење поморске сигурности у Јадранско-јонском региону, увођењем систематске сарадње и координације поморских администрација свих држава региона. Додатно, конкретни циљеви овог пројекта су: развој систематске координације, усаглашавање правних основа за сарадњу, повећање нивоа размјене података, затим хармонизација и стандардизација Служби надзора пловидбе (ВТС), као и развој заједничког образовног система за ВТС оператере.  

Као пројектни резултат наводи се оснивање Трајне транснационалне мреже за поморску сигурност (енг. Маритиме Сафетy Перманент Транснатионал Нетwорк) која ће радити на константном унапређивању свих области регионалне поморске сигурности, координацији и сарадњи кроз активности у оквиру тематских радних група.

 

Главни допринос пројекта се односи на:

 а) модернизацију АДРИРЕП система који ће, кроз предлог нове резолуције Међународне поморске организације анализирати различите могућности, развијати нове процедуре и регулативе;

б) хармонизацију и стандардизацију ВТС служби у Јадранско-јонском региону;

ц) анализе, развој и пилотирање хармонизованих обука за ВТС оператере, укључујући стандарде оспособљености;

 д) увођење система управљања поморским саобраћајем (енг. Сеа Траффиц Манагемент Сервице), који представља новину у Јадранско-јонском региону и који ће доприњети оптимизацији логистичких процеса у поморском транспорту и лукама.

Wеб страница пројекта

хттпс://еурека.адрионинтеррег.еу/ 

*Ова wеб страница пројекта је креирана уз финансијску помоћ Европске уније. Садржај wеб странице је искључива одговорност Управе поморске сигурности и управљања лукама Црне Горе и ни под којим условима се не може сматрати да одражава став Европске уније и/или органа АДРИОН програма.Пројекти